Jemy za mało jabłek

apple2

W 2009 roku spożycie jabłek w Polsce oscylowało na poziomie około 18 kg/osobę, co daje dla każdego mieszkańca jedynie 50g jabłek dziennie. Przy masie tego owocu 200 g, wychodzi na to, że statystyczny Polak zjada zaledwie ćwierć jabłka na dobę. 

W Polsce jest obecnie ok. 38,5 mln ludności. Wystarczyłoby, żeby chociaż co drugi z mieszkańców zjadał w ciągu roku po jednym jabłku dziennie to łącznie zjadalibyśmy ok. 1400 tys. ton tych owoców. Przy produkcji 2626 tys. ton (sezon 2009), z której spora część nadal trafia do przetwórstwa, spożycie jabłek na poziomie 1,4 mln ton na pewno rozwiązałoby problemy sadowników.

Jabłko jest w Polsce owocem bardzo niedocenionym, a świadomość ludzi o jego walorach zdrowotnych niewystarczająca. Jabłka to składnica mikroelementów, bardzo zdrowego błonnika oraz pektyn.

Spożycie dwóch jabłek dziennie wzmacnia organizm i uwalnia go od toksyn. Jabłka mają działanie odchudzające dlatego każdy dbający o dietę powinien wzbogacić ją o jabłka, szczególnie, że jest to owoc o niskiej kaloryczności, zawierający zaledwie 50-52kcal w 100 g owocu.

Ostatnie dane dotyczące spożycia tych owoców, są jeszcze bardziej zatrważające. Okazuje się bowiem, że spożycie jabłek w ostatnim czasie (2010) spadło do wartości 15 kg/osobę. Przy założeniu, że jedno jabłko waży około 200 g, poziom obecnego spożycia jabłek przez Polaków wynosi zaledwie około 75 jabłek na obywatela rocznie. Czyli jemy jedno jabłko co 5 dni!

Źródło: fresh-market.pl (KZ)

Spróbujemy odkryć tajemnicę tego, dlaczego Polacy jedzą tak mało owoców produkowanych w Polsce. Nam wydaję się, że takie jabłko powinno się stać narodowym owocem – symbolem Polski.